sábado, 13 de septiembre de 2008

Santiago de Compostel·la


La ciutat santa més important d'Europa després de Roma es troba a uns pocs quilòmetres de la frontera espanyola amb Portugal, i molt a prop de la ciutat de A Coruña.
En tractar-se d'una ciutat de clima atlàntic, situada a una vall l'humitat és una constant. Això fa que a més d'estar envoltada de boscos d'eucaliptus, pinars i altres paratges verds, la pedra utilitzada en les principals construccions hagi adquirit amb el temps un color verdós.
El centre neuràlgic de la ciutat és la Praza do Obradoiro -plaça dels picapedrers - que rep aquest nom en honor als treballadors que van copnstruïr la façana barroca a la catedral.
La catedral és d'estil romànic i data del segles IX i X, tot i que com ja hem dit la façana és posterior i d'estil barroc.
Segons la llegenda la catedral es va començar a construïr sobre la tomba del Apòstol Santiago, però el fet és que molt pobablement el cos que es va trobar era el de un bisbe anomenat Cugat (Cucufate en castellà)- hem de tenir en compte que el cos es va trobar al s.IX .
La necessitat de crear un mite religiós per combatir l'islam va potenciar el creixement de llegendes i mites catòlics a l'Europa catòlica. La situació de Santiago a una zona més o menys tranquila d'un àrea en litigi va facilitar l'aparició de llegendes i les peregrinacions van anar creixent amb elles.
Curiosament Santiago ha crescut poc urbanísticament i, tot i ser una ciutat amb un gran patrimoni històrico-artístic i religiós; la capital de Galícia té poc més de 40.000 habitants.
L'Universiat Compostelana, el Palacio de Rajoy -res a veure amb el polític-, el Hostal de los Reyes Católicos, la Rúa do vilar i el Pórtico das Platerias són altres llocs que el visitant no es pot perdre.
De la gastronomia destaquen plats potents com el caldo gallego, empanades de carn i peix, pebrots del Padron, vedella en multitut d'especialitats i regats amb vins de Ribeiro, Albariños i orujo banc.

No hay comentarios: