martes, 9 de septiembre de 2008

La Costa Vermella





A escasos quilòmetres de la frontera amb Catalunya, a la banda francesa dels Pirineus trobem la Cote Vermeille, amb la ciutat de Colliure com uns dels seus emblemes.


Un 3% de la població encara parla català; la qual cosa vol dir que la llengua s'ha perdut. No així l'identitat ja que és bastant habitual veure senyeres i altres símbols catalans a la zona.


Aquestes terres van ser catalano-aragoneses fins que es van perdre amb la batalla de Muret, però han mantingut per proximitat un contacte cultural amb Catalunya i Espanya. Cal dir que el lloc més visitat de Colliure després del seu far és la tomba d'Antonio Machado.


La localitat d'Argelers de la Marenda -Argelès sur Mer en francès- és un altre dels nuclis més interessants i freqüentats pels tursites; vil·la tradicionalment marinera, el seu port s'ha anat convertint en un port esportiu on podem trobar iots petits. Les platges que una vegada van servir de camp de refugiats espanyols són ara freqüentades per visitants de l'interior francès i els carrers medievals s'han convertit en un mercat obert.


A pocs quilòmetres d'allà està la Maternitat Suïssa d'Elna; un lloc on una jove adinerada de procedència suïssa , Elisabet Eidenbenz, va ajudar a nàixer als fills de les refugiades espanyoles al Roselló durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial.


L'edifici no és de gran interès arquitectònic però s'ha convertit en un lloc de memòria històrica gràcies a algunes de les persones allí nascudes amb la col·laboració dels governs francès i espanyol amb la polèmica "Llei de memòria històrica".

No hay comentarios: