martes, 26 de agosto de 2008

L'Alt Empordà


Començo parlant de l'Empordà no per casualitat.
Allí es van donar els primers assentaments grecs de la Península Ibèrica amb nuclis com el de Roses i Empúries.
Avui en dia an nuclis com Empúriabrava (que pertany a Castelló d'Empúries) i Roses gran part de la població és francesa i alemanya; però tot i això la comarca no ha perdut la seua identitat.
Però l'Empordà és conegut més que per les seues meravellloses platges (Roses a la foto) i cales, o pel seu patrimoni grec per un personatge contemporani tan important per a l'història de l'art com ha sigut Salvador Dalí.
Són molt recomanables tres visites a la comarca de la qual tractem:
1)Teatre-Museu Gala Salvador Dalí
Situat a Figueres a escasos metres de l'esglèsia gòtica de Sant Pere, és un lloc de visita obligada per a tots els visitants de la comarca. Allí hi ha pintures i performances de l'artista i a més es pot veure la seua col·lecció privada amb pintures del seu mestre Pitxot, entre d'altres artistes.
Entrada: 10 €, 8 € amb carnet d'estudiant.
2)Ciutadella de Roses
No està tan ben conservada com les restes d'Empùries, però manté restes d'època renaixentista i medieval record dels Ausburg. és un dels nuclis més importants del patrimoni grec de la península i menys conegut que el d'Empùries a la mateixa comarca.
3)Cadaqués i Portlligat
Cadaqués és un dels pocs pobles mariners que ha conservat al 100% la seua identitat. Les cases blanques i d'una sola planta recorren tot el cas urbà recordant una estampa plenament mediterrània. Aquesta conservació ha sigut donada-al meu entendre- per dos factors igualment importants: la bona voluntat de les administracions i, sobretot, la figura de Salvador Dalí que ha fet innecesària la creació d'una gran infrastructura turística per a la supervivència del poble.
Imprescindible la visita a la casa de Salvador Dalí a la cala de Portlligat.
Accès mitjanament complicat en cotxe. Es pot fer una excursió en vaixell des de Roses.
Cal recordar que la costa empordanesa es freqüentada pel vent (especialment la tramontana o vent del nord) a causa de la seua situació entre els Pirineus i la mar Mediterrània. Aquest fet és aprofitat per els esportistes per a practicar esports com el windsurf o el kitesurf.
Una oferta lúdico-esportiva que complementa el turisme cultural i de sol i platja .

1 comentario:

Andrea Ll dijo...

Per casualitat vaig trobar aquest bloc pel google, jo estava buscant informació pel meu treball de recerca. El faig del turisme cultural a Portbou (de moment encara pot cambiar molt l’idea), el poble fronterer amb França. Parlaré de la guerra civil i dels exiliats que varen passar per allà ,inclòs, Walter Benjamin i intentaré fer propostes de quines coses podria afegir el poble com llocs per a visitar. He triat fer això perquè en un futur m'agradaria estudiar turisme. Em va agrada veure que avies posat coses de Portlligat i Cadaquès, a mi m'agrada molt les pintures de Dalí , en fi em venia de gust comentar en aquest blog.
Adéu!!