viernes, 29 de agosto de 2008

Banyoles



De Girona cap a l'interior a prop dels nuclis de Besalú (en parlaré més tard) i d'Olot trobem un gran llac, el més gran de Catalunya. Es tracta de l'estany de Banyoles, que dona nom a la comarca.

L'estany està situat entre els nuclis de Banyoles i la zona de Porqueres que pertany al municipi de Mata.


Hi trobem esglèsies romàniques i medievals, però el que realment vertebra el municipi i la comarca és l'estany.
Els llocs més interessants per visitar a més del llac pròpiament dit, on es practiquen esports com el rem i la natació, i els paratges naturals que l'envolten, d'una gran bellesa paisagística es troben però al nucli de Banyoles.
Allí trobem el Museu Darder, actualment Centre d'interpretació de l'estany. El museu és una donació d'un taxidermista i naturalista del segle XIX i es va fer famós per que fins a fa pochi havia un home de raça negra dissecat, el famós Negre de Banyoles. Actualment se'n fa una breu referència, però el museu és un clàssic museu de ciències naturals amb interessants elements i molt modernitzat amb métodes audivisuals .
4€ costa l'entrada i és molt apte per a tota la familia.
El museu etnogràfic, situat al centre històric ens mostra la vida dels pagesos de la comarca.L'entrada va inclosa en la que permet l'entrada al Museu Darder.
El casc urbà és d'origen medieval i el centre històric està vertebrat pels "recs" o canals d'aigua que recorren l'entramat urbà.
Cal visitar també l'esglèsia de Santa Maria dels Turers, el monestir de Sant Esteve i la Pia Almoina o la llotja del Tint.
Al paratge de La Puda, prop del terme de Porqueres-Mata, hi va haver un balneari conegut per les seues aigües sulfuroses provinents de les plutges de l'Alta Garrotxa. Per als curiosos, encara queden algunes restes que ho recorden.
Banyoles és doncs un lloc tranquil apte per a tota la familia i per al turisme cultural i l'esportiu.

No hay comentarios: