miércoles, 5 de noviembre de 2008

Belchite


Belchite seria un poble més de Zaragoza si no fos pel que va passar allí entre el 24 d'agost i el 6 de setembre de l'any 1937.
El poble, capital de la comarca anomenada Campo de Belchite, va ser un nucli especialment castigat per la Guerra i un bombardeig va arrasar el poble sense deixar una sola casa en peu.
Els seus habitants van decidir abandonar el que des d'aquell moment s'anomena el Pueblo Viejo i construir un nou Belchitea escasos metres de l'anterior nucli. El nucli poblacional vell o Pueblo Viejo es conserva tal i com va quedar després de la batalla amb les restauracions necessàries perque no hi hagi més enderrocs i es mantinga com va quedar després de la batalla. De gran interès són les restes de parets múdejars de l'esglèsia i altres edificis del Pueblo Viejo mig derruides pels bombardeigs.
El Pueblo Nuevo , on es concentra la població (aproximadament 1500 habitants) de Belchite, té òbviament poc interès patrimonial en tractar-se d'un poble de nova construcció.
De gran interès per als ecologistes i naturòlegs és la reserva ornitològica de El Planerón, situada a escasos metres del nucli poblacional.
Dins de la mateixa comarca i a escasos quilòmetres trobem el poble de Fuendetodos, on va nèixer Francisco de Goya y Lucientes i on es conserva com a principal espai d'interès turístic la seua casa natal.
La comarca està a uns 50 km al sud de Zaragoza, allunyant-se del Ebre i apropant-se a la Província de Teruel (Híjar està molt a prop), la qual cosa fa que el clima siga molt sec i claurós al estiu, i fred a l'hivern.

No hay comentarios: